zadzwoń do nas: +48 510 558 806  lub napisz: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

cs.szczecin.pl

Wiadukt na Piotra i Pawła będzie gotowy w połowie grudnia

Remont wiaduktu na ulicy Piotra i Pawła w Policach będzie ukończony do połowy grudnia. Pierwotnie termin zakładał zakończenie prac do końca października, jednak zmiany projektowe wymusiły opóźnienie w budowie.

Przed remontem, wiadukt był głównym dojazdem do Zakładów Chemicznych Police i stanowił bezkolizyjny przejazd nad liniami kolejowymi. 9 kwietnia wiadukt przekazano wykonawcy. 

- Transport nawozów, surowców droga kołową odbywa się przez ten wiadukt do bram towarowych. Ustaliliśmy, że niezbędnym jest pilnie zajęcie się tą przebudową – mówi Jakub Pisański wiceburmistrz Polic. 

Przebudowa wiaduktu polegała na podwyższeniu obciążenia do 50 ton oraz na poprawieniu bezpieczeństwa na wiadukcie i jego dojazdach. Wiadukt rozebrano i postawiono nowy o znacznie wyższych parametrach.

- Jesteśmy już na końcowym etapie tej przebudowy. Jesteśmy na ustroju nośnym tego wiaduktu. Został wylany beton na wcześniej przygotowane zbrojenie na filarach. Będą spawane balustrady do przygotowanych marek. Jest to ostatni etap prac tego przedsięwzięcia – powiedział wiceburmistrz Polic.

Mimo że pierwotny termin zakończenia prac miał być wraz z końcem października, to prace nadal trwają. Spowodowane jest to zmianami projektowymi. Okazało się, że jeden z filarów wiaduktu nachodzi na torowisko. Zmiany w projekcie naniesiono, a wykonawcy przedłużono termin  wykonania prac do połowy grudnia.

- Obecnie trwają prace izolacyjne i przygotowanie do ułożenia warstwy asfaltowej na wiadukcie, a także montujemy kotwy – powiedział Mirosław Lipski wykonawca prac. 

Wykonawca, aby zakończyć budowę musi jeszcze zrobić korektę dojazdów do wiaduktu i po osiągnięciu wytrzymałości płyty pomostu, rozebrać deskowanie. Wykonawca zakłada, że prace konstrukcyjne zakończy do 23 listopada.

- Nawierzchnia tego wiaduktu została poprawiona, bo stopień jego zużycia nie pozwalał na taką eksploatację jaka jest teraz potrzebna. Ten remont był wymagany w sensie zużycia technicznego – mówi Ryszard Gładysz zastępca naczelnika Wydziału Techniczno-Inwestycyjnego Urzędu Miejskiego w Policach. 

Inwestycja kosztowała pięć i pół miliona złotych. Połowa środków została dofinansowana z Regionalnego Programu Operacyjnego.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Reklama

Patronujemy

 

 

 

by asfaleies autokiniton

 

Ta strona używa Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie .