zadzwoń do nas: +48 510 558 806  lub napisz: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

cs.szczecin.pl

Język angielski na maturze: pytania i odpowiedzi

W czwartek zakończyły się egzaminy z przedmiotów obowiązkowych. Zobacz pytania i odpowiedzi z języka angielskiego.

Arkusz pytań z języka angielskiego.

Przykładowe odpowiedzi:

Zad. 1 (5 pkt)

Usłyszysz dwukrotnie fragment audycji radiowej na temat ciekawego maratonu. Zaznacz znakiem X, które zdania są zgodne z treścią nagrania (T-True), a które nie (F-False). Za każde poprawne rozwiązanie otrzymasz 1 punkt.

Odpowiedź:

1.1. Runners in this marathon cover over 40 kilometres every day. - F

1.2. To stay in the race, the runner has to be faster than the riders on camels. - T

1.3. Each morning runners get water for the whole day. - F

1.4. Runners are allowed to carry as much baggage as they want. - T

1.5. The speaker instructs listeners on how to prepare for a marathon. - F

Zad. 2 (5 pkt)

Usłyszysz dwukrotnie wypowiedzi pięciu osób na temat ślubu księcia Williama z Catherine Middleton. Do każdej osoby (2.1.-2.5.) dopasuj zdanie podsumowujące jej wypowiedź (A-F). Wpisz rozwiązania do tabeli. Uwaga: jedno zdanie zostało podane dodatkowo i nie pasuje do żadnej wypowiedzi. Za każde poprawne rozwiązanie otrzymasz 1 punkt.

Odpowiedź:

2.1. D. I admired the bride's appearance.

2.2. A. I felt proud and patriotic.

2.3. F. I felt a bit sad watching the ceremony.

2.4. B. I did not notice much interest in the event.

2.5. E. I was touched by the emotions of the crowd.

Zad. 3 (5 pkt)

Usłyszysz dwukrotnie wywiad z opiekunką zwierząt w zoo. Z podanych odpowiedzi wybierz właściwą, zgodną z treścią nagrania. Zakreśl literę A, B albo C. Za każde poprawne rozwiązanie otrzymasz 1 punkt.

Odpowiedź:

3.1. Yvonne decided to work as a zookeeper because she Odpowiedź: A. couldn't earn her living in another way.

3.2. According to Yvonne, modern zoos Odpowiedź: A. limit direct human contact with animals.

3.3. Which is true about the job of a zookeeper? Odpowiedź: C. A zookeeper should be fit.

3.4. Yvonne says that young zookeepers Odpowiedź: B. are better educated than older keepers. 3

3.5. In the interview, Yvonne Odpowiedź: C. presents different aspects of her job.

Zad. 4 (4 pkt)

Przeczytaj tekst. Dobierz właściwe podsumowanie (A-H) do każdego fragmentu tekstu. Wpisz odpowiednią literę w miejscu 4.1.-4.7. Uwaga: jedno podsumowanie zostało podane dodatkowo i nie pasuje do żadnego fragmentu tekstu.

Odpowiedź:

HOW TO SELECT A FLATMATE With your phone ringing and messages filling up your e-mail box, are you still trying to decide how to select your new flatmate? Here's some advice which may be useful. 

4.1. Odpowiedź: C. Divide the selection process into parts. Choosing your ideal flatmate is a difficult task so it is a good idea to break it down into a few steps. Then you don't have to worry about everything at the same time and it allows you to concentrate on each bit individually. 

4.2. Odpowiedź: F. Prepare a few questions to ask over the phone. To start with, you need to limit the number of candidates to about ten names. To do so, you will have to decide on 4 or 5 things you would like to ask people about when you call them. This way you can find out more about each person and decide if you want to meet them or not. 

4.3. Odpowiedź: A. Plan when to meet each candidate. Write a list of people who you would like to see and invite them for an interview. When arranging interviews, it's smart to meet with potential flatmates a few hours apart, so that you don't have to stop talking to someone because the next candidate is waiting. 

4.4. Odpowiedź: D. Think of the right place. Flatmate interviews are usually informal and can be held at different locations. It is advisable to meet outside your flat. For example, you could hold interviews in a local café or a shopping centre. Another option is taking a walk in the park. 

4.5. Odpowiedź: H. Talk it over with other flatmates. If you already share a flat with other people, you will need to find out how they feel about the person and select a new flatmate together. You can do this by comparing each candidate to the profile of the perfect flatmate you've all agreed on.

4.6. Odpowiedź: G. Don't hurry with the final decision. Even when you have chosen the best candidate, don't give the answer right away. Tell the person you will ring them the following day. If you still feel confident about your choice in the morning, it's a sign the choice was right. 

4.7. Odpowiedź: B. Talk to the candidate's colleagues. If possible, ask people who study or work with your potential flatmate for an opinion. They can tell you in what situations it might be difficult to get on with this person and what he or she is like. In this way you can discover any hidden surprises. adapted from www.flatwithme.com.au

Zad. 5 (6 pkt)

Przeczytaj tekst. Zaznacz znakiem X, które zdania są zgodne z treścią tekstu (T - True), a które nie (F - False). Za każde poprawne rozwiązanie otrzymasz 1 punkt.

Odpowiedź:

5.1.After six months in Florence, Sue was satisfied with her progress in Italian. - T

5.2.When living in Italy, Sue remained very close to her friends back home. - F

5.3. Sue's friend sent her an unusual drawing for her 19th birthday. - F

5.4. Niccolo reminded Sue of herself when she was the same age.- T

5.5. Sue tricked Niccolo into doing everyday things he didn't like. - T

5.6. The story is about how a girl celebrated her birthday with relatives in Italy. - F

Zad. 6 (7 pkt)

Przeczytaj tekst. Z podanych odpowiedzi wybierz właściwą, zgodną z treścią tekstu. Zakreśl literę A, B, C albo D. Za każde poprawne rozwiązanie otrzymasz 1 punkt.

Odpowiedź:

6.1. What do we learn about Tommy at the beginning of the article? Odpowiedź: D. He was single all his life.

6.2. The people Tommy asked for autographs B. sometimes gave him unexpected gifts.

6.3. Many celebrities answered Tommy's letters because they A. were impressed by his handwriting.

6.4. Tommy's collection does not contain the autograph of C. a British monarch.

6.5. Tommy kept the autographs in A. boxes.

6.6. Tommy's last wish was to D. show the collection to the public.

6.7. The text is about C.nsomebody's lifetime hobby.

Zad. 7 (5 pkt)

Studiujesz za granicą. Jesteś odpowiedzialny(-a) za organizację spotkania ze znanym naukowcem. Napisz ogłoszenie, w którym:

- przedstawisz tematykę spotkania,

- poinformujesz, gdzie to spotkanie się odbędzie,

- wspomnisz, co dostanie każdy uczestnik spotkania,

- poprosisz o przygotowanie pytań do zaproszonego gościa.

Odpowiedź:

Meeting with a famous scientist

15th May

Is there life on Mars?

Dr David Bowie will be presenting the latest pictures and scientific data from the mission to Mars.

The event will be held in the main lecture hall at the University of Berlin. Come prepared with questions for our special guest. Your questions should be on cards and left in the box as you enter the hall. All participants will receive a CD-ROM with the latest fascinating pictures from the mission to Mars

Zad. 8 (10 pkt)

Założyłeś (-aś) wraz z kolegami klub młodzieży w Twojej miejscowości. W liście do kolegi z Wielkiej Brytanii:

- poinformuj o tym fakcie i wyjaśnij, dlaczego postanowiliście założyć klub,

- napisz, w jaki sposób reklamowaliście swój klub i co było główną atrakcją w dniu jego otwarcia,

- napisz na czym polega działalność waszego klubu, i opisz reakcje mieszkańców na podejmowane przez was działania,

- zachęć kolegę do udziału w konkursie na nazwę klubu i wspomnij, gdzie znajdzie informacje o tym konkursie.

Odpowiedź:

Hi John!

I've got some exciting news! We have set up a Youth Club in the church hall in our village. We used to meet on the street near the school but the local residents complained about the noise. The club was opened last night and a famous Polish hip-hop group came, because I know one of the members.

We put posters up in the shop and handed out leaflets outside the school. Most locals are happy with the idea because it will be a place for younger children after school and us older ones will help them with their homework. There is one problem - what to call the club. There is a competition and the winner will get the hip-hop band's CD.

Please enter! All the information is on the website www.wiesnawsi.pl

All the best XYZ

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Reklama

Patronujemy

 

 

 

by asfaleies autokiniton

 

Ta strona używa Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie .